Cum Se Cultivă Varza De Toamnă

Despre culturile de varză am mai discutat, însă astăzi a venit timpul să discutăm despre Cultura Verzei De Toamnă. Varza de toamnă este cultivată pe suprafeţe extinse din două motive principale şi câteva secundare. Este vorba despre potenţialul mare de producţie şi valorificarea acestuia.

varza de toamna in cultura succesiva

Nimeni nu infiinteaza culturi intensive de dragul de a face grădinărit. În spatele acestor lucrări stă întotdeauna avantajul. 

Întrebarea sună cam aşa:
Ce avantaje imi poate aduce o suprafaţă de teren de 1 hectar cultivată cu varză de toamnă?
Ce costuri implică?
Ce potenţial de producţie au astfel de culturi?
Care este preţul pe piaţă la momentul vânzării acestui produs?
Eu cu ce mă aleg?
Care este până la urmă profitul meu? 

Pentru a găsii răspunsurile la aceste întrebări iată ce trebuie să ştii şi să faci: 
De fiecare dată am luat drept etalon suprafaţa cultivabilă de 1 hectar. Acelaşi lucru îl voi face şi astăzi. Tu urmând să extinzi sau să micşorezi suprafeţele în funcţie de terenurile pe care le deţii. 

Acum că am lămurit acest aspect hai să ne înhămăm la treabă, nu de alta dar ne presează timpul. 

Hai să încadrăm lucrările de bază, să modelam cumva terenul, să-l suplimentăm cu îngrăşăminte, iar după aceia să trecem la înfiinţarea culturii propriu zise. 

Pasul 1: Lucrări De Bază 

Arătura: această lucrare o vei executa din toamnă. Adâncimea arăturii să fie de 35 cm. 

Terenul: iată o oportunitate pentru cei ce au terenuri mai slabe calitativ din punct de vedere al permeabilitatii. Varza poate fi cultivată pe terenuri cu structuri, argiloase sau luto-nisipoase. 

De ce? Structura acestor terenuri permite filtrarea apei mai greu. Aceste tipuri de teren sunt expuse băltirilor. 

Bun. Varza fiind un consumator mare de apă suportă cu brio un astfel de mediu. Chiar îi place astfel de terenuri. 

Acest lucru nu presupune că vei planta varza în nu ştiu ce bălţi. Nu, nicidecum. Aceste terenuri vor fi modelate corespunzător sub forme diferite cum ar fi vadurile sau biloanele. 

Astfel vei fi scutit de neplăceri si îţi vei putea organiza cultura aşa cum doreşti. 

Suplimentează terenul cu îngrăşăminte organice naturale. Cel mai bun este gunoiul de grajd. Vei suplimenta terenul fazial: odată în toamnă, cu 5 tone de gunoi per hectar şi la înfinţarea culturii. Despre acest aspect discutăm un pic mai târziu. 

Tot în toamnă, înainte de a face arătura, reflectează la următoarea problemă. 

Terenul este infectat cu bălării sau alte plante. Cum ar fi stuful de exemplu. Bun, e şi normal să fie aşa. Terenurile argiloase sau aluvionare de luncă sunt de regulă invadate de pană sau stuf.

Iată ordinea în care ce vei face lucrările:

Erbicidează terenul şi aşteaptă ca erbicidul să-şi facă efectul. După care vei trece la fertilizat cu gunoi de grajd. Pentru liniştea ta află că exista o mulţime de erbicide care pot distruge pana sau stuful. La o singură trecere sau la mai multe treceri. Important este să ştii că numai aşa vei scăpa de stuf.

Fertilizarea se rezumă la împrăştierea gunoiului pe suprafaţa terenului. Încorporarea gunoiului ce urmează să fie băgat sub glia strabună, se face odată cu arătura. 

Ce am prezentat până acum sunt lucrări ce le vei executa toamna. 

Iată ce alte oportunităţi mai ai înainte de a înfiinţa Cultura Verzei De Toamnă. 

Cu alte cuvinte ce poţi face primăvara. 

După cum ştii varza de toamnă se plantează la jumătatea lunii Iunie. Bun. Însă, se ridică întrebarea doi. 

Ce fac cu terenul până atunci? Îl voi lăsa să stea degeaba? Normal că nu. Vei înfiinţa o cultură înainte premergătoare culturii de varză. 

Iată de ce am vrut să te aduc în acest punct. Eşti pus în postura de a avea avantaje duble. Vei merge pe varianta culturilor duble care aduc avantaje financiare extrem de marii. Şi ar trebuii să beneficiezi şi tu da? 

Culturile înainte premergătoare culturii verzei de toamnă 

Culturile de păioase. Mai bine spus, orzul sau orzoaica. Aceste culturi părăsesc terenul exact la jumătatea lunii Iunie. După aceste culturii poţi înfiinţa imediat cultura verzei de toamnă. 

O altă cultură înainte premergătoare. Cultura cepei din arpagic sau cultura cepei din seminţe. La fel această cultură va părăsii terenul la jumătatea lunii Iunie respectiv jumătatea lunii Iulie. 

Cultura cartofilor timpurii. De asemeni această cultură va părăsii terenul la jumătatea lunii Iunie. Si ar mai fi. Dar ţi le-am prezentat pe cele mai importante şi cele mai avantajoase. Aşa că reflectează şi la acest aspect. 

Înfiinţarea Culturii De Varză

Asigură-te că ai un sistem de irigaţie foarte bine pus la punct. Ţine cont de faptul că te aflii în mijlocul verii, iar varza este un consumator mare de apă. Vei folosi sistemul de udare în funcţie de modelarea terenului în care urmează sa plantezi răsadul de varză.

Şi aici poţi merge pe două variante:
  1. Structuri modelate sub formă de biloane sau vaduri. În care vei aplica udări folosind sisteme de irigaţie prin inundare. 
  2. Structuri de teren plane, marcate special în vederea plantării. În care vei folosii sisteme de irigaţie prin aspersiune. 

Răsadul de varză trebuie să fie, sănatos, viguros şi gros la colet. Pentru liniştea ta intră şi citeşte cum se face răsadul de varză roşie

Vei face ceva similar cu ce ţi-am prezentat acolo în acel articol. Hai să mergem mai departe.

Înfiinţarea culturilor de varză pe terenuri modelate

Dacă înfiinţezi cultura de varză după o cultură premergătoare iată ce trebuie să faci:
  • Eliberează terenul de vegetalele rămase. 
  • Aplică terenului două discuirii repetate cu discul cu talere. 
  • Modelează terenul cu rariţa trasă de tractor. 
  • Pregăteşte sistemul de apă prin inundare. Întinde furtunele şi stochează apa în vaduri. Asta dacă foloseşti un sistem de udare manuală, controlat, despre care am mai vorbit şi în diferite ocazii.
  • Plantează răsadul pe vaduri sau biloane. Distanţa într-e plante pe vad să fie de 70 cm. Iar intr-e vaduri de 80-90 cm. Practic vadurile trebuie să fie un pic mai largi. 
  • Suplimentează vadurile cu îngrăşăminte naturale şi încorporează-le manual. Dacă nu ai poţi suplimenta cu azot. Varza este un consumator mare de azotati. 150 kg este mai mult decât suficient. 
  • Aplică îngrăşămintele fazial în două trei etape sau intervale de timp. Odată înaintea plantării. Şi odată după ce varza a legat. Adică în momentul în care începe să aşeze foaie peste foaie ca să înţelegi mai bine. 
  • Urmăreşte cu atenţie evoluţia verzei. Ai grijă şi controlează varza tot timpul pentru a nu avea surprize neplăcute. 
Iată cum stau lucrurile:

În timpul verii apar fluturii. Acei fluturi albi-verzui care îi vezi că zboară mai tot timpul prin grădină. Află ca aceşti musafiri se asează pe frunzele verzei şi lasă ouă. Din aceste ouă ies larve. Aceste larve pătrund în interiorul verzei şi o strică. I se mai spune şi buha verzei. 

Dacă ai observat aceste fenomene tratează varza imediat cu un insecticid de contact. Rapid şi eficient. De asemeni, fiind cald vor apare păduchii. Tot la fel, se stabilesc în centrul verzei şi o distruge. Aplici aceeeaşi operaţie. 

Tratamentul cu insecticid. 

Ai grijă ce faci cu fluturii. Aceştia apar de trei, patru ori în decursul a trei, patru luni de zile. Adică eclozează de patru ori. Apar de patru ori în patru luni de zile. Exact cat îi trebuie verzei noastre să ajungă la maturitate. Nu ne jucăm. Mulţi grădinari au pierdut suprafeţe mari de cultură datorită acestui fenomen. Aşa că îţi recomand atenţie maximă. 

Aplică culturilor de varză udări repetate de apă. Cea mai mare cerinţă o are când leagă. Când începe să aşeze foaie peste foaie. Lipsa apei va face ca varza sa fie afânată. 

Atenţie! După ce varza a legat şi a format căpăţâna, vei reduce cantităţile de apă treptat. Debitul mare de apă va duce la crăparea sau deteriorarea verzei. 

Aşa că ai grijă cum alternezi cu cantităţile de apă. Nu merge pe premiza că apa o va face mare şi frumoasă. Este total fals. 

Hai să-ţi spun un secret. Varza de toamnă leagă în zile cu nori, zile înnorate. De aceea se cultivă la jumătatea verii. Pentru ca ia leagă la începutul lunii Septembrie când începe sezonul de toamnă. 

Dacă ai fi plantat varza de toamnă la începutul lui Aprilie ar fi înflorit toată. Nu ai fi făcut nici măcar o varză. Deci ăsta este secretul. Ai fi produs flori şi seminţe, nu varza. Bun că am lămurit şi acest aspect. Fiind grădinar este bine să şti. 

De regulă sezonul de toamnă aduce ploi. Iar acestea nu fac altceva decât să suplimenteze vadurile pe care ai plantat. Deci ia în calcul toate aspectele şi vezi cum încadrezi etapele udării. 

Operaţiile de întreţinere se rezumă la câteva praţile (una, două) în funcţie de teren. Dar şi acestea se fac la un stadiu mai mic de creştere. Odată ce frunzele verzei sau dezvoltat, acestea vor umbrii terenul, iar bălăriile nu vor mai creşte. Nici nu va avea cum dacă respecţi ce ţi-am prezentat până acum. 

Recoltarea verzei o vei face eşalonat. Din păcate, varza nu leagă toată în acelaşi timp. Există o diferenţă de zile la legare. Depinde cum s-a învrednicit fiecare plantă în parte. În funcţie de acest aspect vei recolta şi tu. 

Recoltarea o vei face manual prin tăierea verzei de la cotor. Vei înlătura frunzele deteriorate, după care o depozitezi în spaţii corespunzătoare. De aici, drumul către valorificare este destul de simplu.

O vei vinde vrac sau la saci, sau cum vrei tu. Important este să ai o piaţa de desfacere cu oameni sau clienţi care deja te cunosc şi ştiu că scoţi la rampă produse legumicole de calitate. 

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

2 comentarii:

  1. Buna sper ca la anul voi avea sansa sa am si eu varza mai buna cu detaliile dv ,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna sper ca la anul voi avea sansa sa am si eu varza mai buna cu detaliile dv ,multumesc

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.