Cum Se Face O Cultură De Ceapă

Ceapa din samanta semanata direct in camp(ceapa ceaclama), se practica pe suprafete reduse(loc de bani) cu posibilitati de extindere. Daca te pasioneaza si te intereseaza aceasta problema ai aterizat fix unde trebuie. De ce? cultura permite obtinerea bulbilor pentru consum intr-un singur an si se realizeaza cu cheltuieli mai mici cu circa 40 % fata de ceapa prin arpagic.
ceapa din samanta semanata direct in camp

Consumul de ceapa uscata este extrem de ridicat iar cel mai bun consumator este omul de rand. Consumul de ceapa creste anual cu 2-3 procente motiv pentru care cred si sustin ca ceapa este prezenta in lista lui de cumparaturi zilnice. Cele mai bune rezultate se obtin cu hibridul Daytona F1(recomand) dar tot atat de bine merge si soiul de ceapa ceaclama autohton Diamant.

Samanta poate fi semanata primavara cat mai timpuriu pe suprafete de teren mijlocii spre usoare cu posibilitati de irigare, care nu formeaza crusta la suprafata. Lucrarile de pregatire a terenului se fac cu atentie pentru a realiza un pat germinativ de calitate.

Pregatirea terenului se face in doua etape, toamna si primavara.

Cum?

Toamna se trece la desfiintarea culturilor anterioare in vederea afanarii si nivelarii solului prin folosirea discului cu talere. Se fertilizeaza solul cu 110 kg P2O5/ha si 70 kg K2/ha si se incorpoeaza in sol odata cu aratura adanca la 28-30 cm. Primavara se efectueaza fertilizarea cu 150-200 kg/ha azotat de amoniu sau poti inlocuii cu un Complex III in doza de 150 kg/ha.

Infintarea culturii se face primavara devreme(1-10 martie) cu ajutorul masinii de semanat seminte mici. Pe stratul inaltat se seamana 2 benzi, a cate 2 randuri distantate la 20 cm, iar intre benzi se lasa 44 cm. Adancimea de semanat este de 2-3 cm iar cantitatea de samanta pentru un ha este de patru doze a cate 250.000 de mii de seminte. Dozele de seminte se seamana cu semanatoarea de precizie, astfel, se asigura 10000000 de plante/ha si nu se rareste. Dupa semanat cultura se tavalugeste si se erbicideaza.

De ce se erbicideaza cultura de ceapa? 

Pentru ca buruienile intra in concurenta cu plantele, au un consum de apa si hrana mai intens, un regim de vegetatie mai accelerat, umbresc plantele, sunt gazde intermediare pentru o gama larga de agenti patogeni si daunatori. Acum cred ca ai inteles cum stau lucrurile si sa nu mai aud ca nu poti rezolva aceasta problema.

Distrugerea buruienilor poate fi rezolvata prin folosirea masinilor de erbicidat cu diferite produse cum ar fi:

  1. Dual 3 l/ha, Stomp 2 l/ha sau Ramrod 6 kg/ha - erbicidul se aplica imediat dupa semanat.
  2. Basagram 3 l/ha - erbicidul se aplica cand plantele au 2-3 frunze normale. 
  3. Rezultate excelente in combaterea buruienilor perene se obtin cu erbicidul Pantera 40 EC. Produsul se aplica in doza de 1,5 l intr-o cantitate de 200-300 l apa/ha. 
Daca vrei sa iasa treaba buna ia in calcul combaterea bolilor si daunatorilor. 

Cei mai cunosuti ageti agenti patogeni sunt:
  • putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa 
  • mana cepei 
  • alternarioza cepei si prazului
  • putregaiul alb al cepei si usturoiului. 
  • combaterea se face cu fungicidul Bravo 500 SC în doza de 1,5-2 l/ha.

Cei mai cunoscuti daunatori sunt:
  • gandacul rosu al cepei 
  • carabusul de mai
  • musca cepei 
  • musca usturoiului.
Toate preparatele folosite la tratamente se asociaza cu Aracet folosit ca adeziv.

Irigarea se face rational. La inceput se uda cu moderatie, cu treceri dese si cantitati de apa mai mici. Mai tarziu cand plantele intra puternic in vegetatie se uda cu cantitati mari. Faza critica este la marirea si maturarea bulbilor. De ce? La acest moment clima se incalzeste o parte din apa se pierde prin evaporatie, o parte se pierde prin transpiratie iar o alta participa la cresterea bulbilor prin procesul de absortie. In general cultura prevede 6-8 udari cu cantitati mai mici si 2-3 mai mari. O ploaie de 25 l/m2 rezolva problema a doua udari(de luat in calcul).  

Cu 2-3 saptamani inainte de recoltare se sisteaza irigarea culturii in vederea maturarii si uscarii bulbilor, dupa care se trece imediat la scoaterea totala din vegetatie cu tavalugul. 

Recoltarea bulbilor de ceapa se efectueaza manual sau mecanizat in prima jumatate a lunii septembrie. Pentru o mai buna eficientizare se strange in gramezi pe brazda, se taie coditele si radacinile bulbilor, se sorteaza, se pune la saci de 20-30 kg si se depoziteaza. Cele mai indicate locuri sunt cele racoroase, ferite de umiditate si foarte bine aerate. 

Valorificarea se face la piata de gros, in pietele de legume fructe, sau de ce nu in propriul tau magazin cu produse legumicole online. 

Daca ti-a placut lasa-mi un comentariu mai jos si nu uita sa te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.