Cum Sa Tratezi Corect Cultura De Varza

Astazi vom discuta despre invazia daunatorilor in culturile de varza. M-am gandit ca un astfel de discurs te va ajuta sa intelegi cand si cum sa tratezi varza impotriva acestora. Si pentru ca tot vorbim despre daunatori, ar fi bine sa stii cum se manifesta si ce efecte pot genera acestia in frumoasa ta cultura de varza.
Odata cu prezentarea acestui discurs, vei afla etapele prin care vei fi nevoit sa treci. Si spun nevoit pentru ca vrei nu vrei varza trebuie protejata.
In aceasta perioada cultura de varza este expusa invaziei daunatorilor. Purici multi, paduchi, lacuste si fluturi ce bantuie deasupra culturilor. Nu poti fi nepasator intrucat aparitia acestora presupune un grad de risc ridicat.
Se poate ajunge la distrugeri semnificative daca nu faci o interventie rapida. In sensul de a trata varza corespunzator, iar pentru asta vei fi nevoit sa pleci, dintr-un anumit punct.
Vreau sa-ti stimulez cumva acest elan, sa discutam intai cum poti prevenii sau estompa invazia daunatorului, inca de la stadiul de infiintare a culturii. Pentru ca este o cultura ce se infinteaza la mijlocul verii, iata ce va fi necesar sa faci preventiv.
Operatii preventive de estmopare a migratiei daunatorilor catre cultura de varza
  • alegerea terenului cu grija si inlaturarea tuturor vegetalelor ce au ocupat terenul pana la acel moment; doua treceri cu insecticid impotriva daunatorilor, odata pe terenul deja curatat, si odata dupa prima trecere cu grapa prevazuta cu talere.Substantele pot fi aplicate sub forma de pulbere(prafuri ) sau pulverizate sub forma lichida(solubila).
  • evitare stabilirii culturilor de varza, in apropierea altor culturi ce ar putea genera focare de infectie cu daunatori. Spre exemplu, nu vei stabili niciodata cultura de varza, langa o cultura de rapita, sau pe un asolament care a parasit terenul cu aceasta cultura;
Explicatie : Rapita genereaza ca si varza dealtfel, daunatori. Frunzele dulci si fragede atrag ca un magnet aceste vietati. Pentru a nu ntampina dificultati nu stabili niciodata cultura de varza in vecinatatea acestora.
In situatia in care nu detii un alt spatiu de rotatie sau nu poti sa infiintezi cultura in alta parte, vei face urmatoarea operatie. Creeaza o banda de protectie formata din plante cu talie inalta si imprejmuieste asolamentul plantat cu varza. Spre exemplu cu maturi de casa. Latimea benzilor sa depaseasca 2m.
Un alt aspect important se refera la imprejmuirea si protectia rasadnitelor de varza creeate in camp. Aceste rasadnite sunt extrem de usor de facut. Dar sunt si cele mai vulnerabile cand vine vorba despre daunatori. Trebuie sa fi prevazator si sa asiguri rasadurilor o doza de protectie maxima.
Cum sa asiguri rasadurilor doza de protectie
Prin creearea si imprejmuirea rasadnitelor cu tocuri de lemn. In aceasta perioada apare ratusca. Este daca vrei un emigrant extrem de periculos. Pe cat este de mica, ata de periculoasa este. Aceasta va patrunde lejer in rasadnita si va toca rasadul constant. Vei observa cu ochii tai cum numarul rasadurilor se diminuiaza zi de zi. Asadar pune-i acest paravan de protectie in fata pentru un moment.
Pasul doi este sa tratezi rasadul de varza cu un adjuvant in compozitiia caruia va intra insecticidele propriu zise. Adjuvantul nu este altceva decat, atat de binecunoscutul aracet. Hai sa preparam repede un flacon sa vezi cum stau lucrurile. Vom folosii ca de fiecare data vermorelul sau utilajele specifice lucrarii, daca suprafata cultivata este mare.
Totusi sa luam drept exemplu cantitatea solubila pentru un vermorel: La 15 l de apa vei adauga 50 ml aracet si insecticidul. Insecticidele difera de la unele la altele. Pot fi de contact sau sistemice.
De ce aracetul?
Frunzele verzei nu absoarbe substantele precum rosiile, ardeiul sau vinetele. Sunt alunecoase, practic apa si orice substanta lichida cu care intra in contact se scurge. Pentru a evita aceste aspecte vei folosii aracetul.
Prin aplicarea aracetului, se creeaza o pelicula extrem de fina pe frunzele verzei. Pelicula creeata va fi defapt doza de insecticid ce o vom oferii daunatorilor. Exemplu: vermorel+10 l apa + un plic mospilan + 50 ml aracet.
Insecticidele impotriva daunatorilor ramane sa le alegi singur. Important este sa sti ca cele de contact isi face treaba in secunda in care tratezi. La trecerea cu vermorelul, tot ce este viu in calea acestor substante va murii pe loc. Retine: la insecte ma refer. Mai concret la puricii negrii ai verzei.
Dupa o perioada de cateva ore efectul substantei se va diminua. Nu va mai avea niciun efect. De aceea se si spune ca este de contact. In schimb insecticidele sistemice isi vor face efectul pentru o perioada de 21 de zile. Ceea ce pesupune ca vei fi scutit de acesti daunatori pe o perioada mai lunga de timp. In concluzie vei trata rasadul din rasadnite cu aceste substante.
Un procedeu eficient ar fi sa acoperi rasadurile cu o plasa deasa. Cel putin macar cat acestea sunt mici. Lacustele sunt cele mai cunoscute cand vine vorba de distrugeri masive. Acestea ataca in vetre, si nu ramane in urma lor decat praful si pamantul. Pune acest paravan de protectie si nu le da voie sa patrunda in interiorul rasadnitei.

Cum Sa Identificam Focarele De Infectie Cu Daunatori
Varza trebuie controlata zi de zi . Iar daca nu ai facut lucrul acesta pana acum il vei face de acum incolo. Zilnic vei controla varza de paduchi.
Paduchii apar peste noapte. Caldura multa, spatiu, aer, apa, mediu propice, apar, cresc le place varza la greu. Vei cauta in centrul frunzellor, la varf. Cu siguranta ii vei gasii acolo. Daca sunt trateaza cu mospilan sau diazol.
Puricii negrii bantuie toata ziua, apar de regula la orele de varf. Ataca varza constant. Practic gaureste frunzele acesteia si o distruge. Imparfumeza-i cu decis.
Nu-i lasa ca te lasa orfan. Practic distruge cultura si nu vei mai avea ce vinde pe piata. Uneori vei fi nevoit sa trataezi de doua ori in aceeasi zi. Intra si trateaza varza fara frica. Nu o afecteaza cu nimic aceste substante.
Fluturii albi sunt cei care vin si depun oua pe frunzele verzei . Asa ia nastere larvele sau asa zisa buha a verzei. Acestia apar de patru ori, cam odata pe luna. Deci trateaza varza cu adujvantul prezentat mai sus.
Fluturele depune oua. Larvele ies afara si vor sa se hraneasca. Cu ce altceva decat cu frunzele verzei? Numai ca vor gusta din pelicula cu otrava atasata de tine pe frunze. Care va fi practic efectul? Vor murii acolo pe loc si asa si trebuie. Pentru ca nu am venit pe camp sa dam la daunatori de mancare s-au sa facem vechime in campul muncii. Vrei sa cultivi si sa faci si tu un ban. Asta este practic scopul.
Este necesar sa fi preventiv si sa urmaresti evolutia verzei din acest punct de vedere. Nepasarea, nu va duce decat, la pierderea totala a culturilor de varza. Asa ca stai atent si protejeaza varza impotriva acestor daunatori.
Sper sa te ajute cumva aceste sugestii, iar pentru linistea mea as vrea sa te intreb, tu ce metode de protectie a verzei impotriva daunatorilor folosesti? Nu de alta dar poate vor sa afle si altii de la tine.
Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutatile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.