Cum Se Înfiinţează Cultura De Usturoi

Astăzi vei afla câteva detalii eficiente, ce privesc în mod special înființarea culturii de usturoi.

Despre această specie de plantă legumicolă s-a scris multe. Scriu și eu pentru că sunt băiat bun și vreau să-ți lărgesc aria de cunoștințe în acest sens.
Cultura legumicolă de usturoi
Căutat pentru calitățile gustative remarcabile este folosit frecvent în tehnica preparatelor culinare zilnice.

Doamnele îl folosesc deseori ca ingredient principal sau secundar în sosurile delicioase, menite spre a a fi servite simultan la o friptură și un pahar cu vin. Dar cel mai important aspect este că; se vinde extrem de bine, ca pâinea caldă.

Pe scurt vei afla care sunt modalitățile de înființare cap coadă ale acestei culturii. Este vorba despre o prezentare cât mai simplă, începând cu înființarea propriu zisă, până la recoltarea și pregătirea usturoiului în scopul valorificării. Totul, la așa manieră încât să înțelegi exact cum stau lucrurile cu acest tip de legumă.

Hai să vedem care este ordinea lucrărilor de bază și cum se înființează această cultură.

Cum Înființezi Cultura De Usturoi

Ca de fiecare dată vei începe cu arătura terenului din toamnă. Totuși înainte de a face aceasta operație te rog să iei în calcul următorul aspect:

Curăță terenul de vegetalele rămase în urma culturii precedente. Dacă este îmburuienat, aplică suprafeței de teren un erbicid și scapă de aceste buruieni.

Așteaptă ca acesta să își facă efectul. De regulă termenul se rezumă la 18-20 de zile după aplicare. Orice erbicid își va face efectul în acest interval de timp.

Suplimentează favorabil suprafața terenului cu gunoi de grajd. Cantitatea să fie de 5 t/ha. După această operație ară terenul cu plugul tras de tractor și încorporează îngrășămintele în sol. Ai doua posibilități să pleci la drum cu această cultură. O poți face din toamnă sau primăvara timpuriu. Tot ce trebuie să ști este că usturoiul depășește cu brio sezonul de iarnă și este extrem de rezistent. Tu vei fi cel care va decide perioada înființării.

Cele mai indicate sunt solurile cu o structură risipo-lutoasă. Deci ai grijă ce terenuri alegi. Suplimentarea cu gunoi de grajd, va da o notă de producție maximă dacă este aplicat într-o cultură anterioară, dar merge aplicat și în anul precedent cu condiția să fie bine descompus.

Potențialul de producție este de până în 20 t/ha. Acest lucru depinde de cât de bine este solul lucrat și suplimentat cu îngrășăminte.

De ce un sol nisipo-lutos?

Pentru a da șanse reale căpățânilor de usturoi să se dezvolte armonios. Solurile argiloase nu permit dezvoltarea favorabilă, practic strânge căpățâna usturoiului și îi stagnează creșterea. Efect pe care cu siguranță nu ți-l dorești.

Să luăm în calcul înființarea culturii de primăvară(este valabil și pentru înființarea din toamnă). Tot ce trebuie să faci este să mărunțești pământul cu grapa cu talere trasă de tractor. Sau atât de binecunoscutul disc tras de tractor.

Practic vei face 2-3 treceri până când pământul devine uniform, plan, și gata pentru a fi plantat. Următorul pas se referă la semănarea usturoiului pe brazde înălțate sau alte marcaje. Cantitatea necesară de usturoi sub formă de căpățâni este de 800-1000 kg /ha. Tot ce vei fi nevoit să faci este să desfaci aceste căpățâni și să le transformi în căței de usturoi(bulbili). Acesta este termenul popular cunoscut, căței de usturoi.

Următorul pas este să modelezi terenul în vederea înființării. Dacă vei semăna usturoiul cu mașina de plantat nu va mai fi nevoie de această operație, întrucât mașina plantează și modelează terenul în acelaşi timp. Lucru extrem de benefic.

În schimb dacă vei planta usturoiul manual trebuie schimbată abordarea. Va trebuii să marchezi suprafața de teren la sfoară.
Vei ține cont de următoarele aspecte:

  1. crearea brazdelor manual lățimea să fie de un metru.
  2. distanța într-e rânduri să fie de 25 cm, iar într-e brazde de 70 cm.
  3. distanta intre bulbili sa fie de 3 cm.
  4. adâncimea de semănat să fie de 4-5 cm toamna și 3-4 cm primăvara.

Operația de plantare a usturoiului presupune introducerea bulbililor de usturoi în pământ la o adâncimea de 4-5 cm toamna și 3-4 cm primăvara, încât aceștia să nu rămână descoperiți.Usturoiul se seamănă mai des decât ceapa, întrucât căpățânile acestuia sunt mult mai mici. Așa vei proceda până când vei termina suprafața cultivabilă la care te-ai gândit.

După ce ai terminat de plantat, stabilește sistemul de irigație pe amplasament și acordă-i o apă ușoară. Tot ce trebuie să ști este că usturoiul nu are cerințe ridicate în ce privește consumul de apă. Este o cultură legumicolă cu cerințe mici în acest sens. În decursul anului va avea nevoie de 4-5 norme de udare, momentul critic fiind la dezvoltarea bulbilor.

Urmărește evoluția de creștere a usturoiului și stabilește cantitățile de apă corespunzătoare. Cantitățile de apă/udare, să nu depășească 15-20 l/m². Trebuie sa iei în calcul evitarea băltirilor. Efectul acestora este negativ și va duce la deteriorarea completă sau parțială a minunatei tale culturi. Deci încearcă pe cât de mult posibil să eviți acest aspect.

Operațiile de întreținere: se rezumă la două trei prașile manuale sau cu utilaje specifice. Cum ar fi cultivatorul tras de tractor.

Este necesar să menții cultura de usturoi curată, pentru că este o plantă cu talia mică, sensibilă și se sufocă repede. Așadar îți recomand să fie cât mai aerisită, cât mai curat posibil.

Recoltarea usturoiului: se face manual sau cu mașini speciale destinate recoltării. Rămâne să alegi singur cum vei face această operație. Lucrurile nu rămân însă așa. Va trebui să acorzi atenție maximă acestui aspect.

Este vorba despre aspectul comercial. Pretențiile clientului sunt maxime. Și mă refer aici la aspectul căpățânilor de usturoi. Acestea trebuie să fie albe, frumoase, imaculate.

Pentru a reușii iată cum este necesar să procedezi:
înainte de recoltare udă suprafața de teren cu o cantitate ușoară de apă, de 4-5 l/m², încât pământul să devină ușor jilav.

  1. la o zi diferență sau chiar câteva ore începi operația de recoltare.
  2. intră și recoltează usturoiul, vei observa că acesta se recoltează extrem de ușor.
  3. nici un bulb nu va rămâne în pământ, lucru care s-ar fi întâmplat dacă nu udai usturoiul.
  4. așează usturoiul frumos în linie pe fiecare rând încât să fie cât mai răsfirat. Practic îl extragi din pământ și îl lași în același loc, nu îl faci grămezi, fiecare rând se recoltează individual.
  5. așteaptă să treacă 3-5 zile, după care vei începe operațiile de curățare a usturoiului. Exact acolo, în câmp, la față locului cum se spune.

Operația de curățare se referă la înlăturarea mustăților și frunzelor uscate. Lucru ușor de efectuat, frumos, cu forfecuța, după care vei introduce usturoiul la saci. Vei avea surpriza să observi cum usturoiul tău, va devenii curat ca zăpada.

Practic primele straturi de frunze ce acoperă căpățâna(tunicile), vor cade încă de la prima atingere a acestora.

Îți recomand să introduci usturoiul la săcuţi cât mai mici. Aceștia se vând extrem de bine. Săcuțul să fie de maxim 3 kg. Cu cât mai mici, cu atât mai bine pentru tine.

Acesta a fost discursul meu cu privire la înființarea culturii de usturoi. Îți doresc succes, producții maxime și de ce nu profituri financiare substanțiale. Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.