Cum Să Faci O Cultură De Roşii În Câmp


Cultivarea tomatelor, ridică la rampă o serie întreagă de tehnici şi aptitudini pe care trebuie să le dobândeşti sau să ţi-le însuşeşti dacă te aflii printre adepţii acestor culturi. Pentru că eşti la început de drum te invit să experimentezi împreună cu mine, tot ce este necesar pentru a dobândii rezultatele scontate la care te-ai gândit.

cultivarea tomatelor in camp

În primul rând de ce tomatele sau roşiile? 

Pentru că aceste legume sunt extrem de căutate. Le consumăm aproape zilnic sub formă de salate, sucuri naturale sau tocături pentru delicatele ciorbe şi supe. Ingrediente ce fac deliciul multora dintr-e noi. 

Roşia mai poate fi consumată si sub alte forme: paste, bulioane sau creme. 

Este dacă vrei ingredientul numărul unu, nelipsit din bucătăriile gospodinelor, utilizat zilnic cu predilecţie în tehnica preparatelor culinare. 

Plecând de la aceste aspecte m-am gândit să vin în ajutorul tău cu câteva detalii concludente înfiinţării culturilor de roşii în câmp.

Să luăm drept etalon culturile de roşii intensive şi să punem în practică tot ce trebuie făcut pentru a avea succes cu o astfel de cultură. 

Aş începe cu o mică prezentare vizavii de rezistenţa la crăpare a tomatelor. Aceste legume sunt extrem de perisabile. 
Ce înseamnă acest lucru? 

Există riscul deteriorării rapide în faza de coacere a acestora iar acest lucru presupune că trebuie recoltate urgent. Tomatele crapă, se deteriorează iar cultura poate fi compromisă. 

Din fericire există câteva metode de estompare a acestui fenomen. Am să le prezint pas cu pas în cuprinsul acestui articol. 

O metodă eficienta ar fi să te ocupi personal de acest aspect. Adică să-ţi faci propriile tale produse. 

Le poţi numi produse tradiţionale de casă

Vei trece roşiile printr-un proces de fierbere şi conservare, sub diferite forme şi vinzi produsul cu mânuţa ta pe pieţele celor mai apropiate oraşe. 

De ce oraşe? 

E cum e mai simplu. Oraşul este prin natura lui este o mare piaţa de desfacere. 

Acest tip de cultură este agreat şi pus în practică de grădinari experimentaţi. Ei cunosc aproape toate detaliile tehnice şi practice. 

Ţinta lor este clară '' profitul extrem de substanţial în urma industrializării tomatelor '' . Cu o astfel de abordare este un pic mai greu dar nu imposibil. 

Oamenii se implică pentru că fac o tonă de bani din astfel de culturi iar avantajele sunt imense din orice punct de vedere. 

Hai să-ţi prezint câteva avantaje, ca să şti de ce trebuie să te apuci serios de treabă şi să beneficiezi şi tu de ele;
  • potenţial de producţie ridicat. Un hectar de tomate poate să depăşească lejer cantitatea de 60-70 tone si nu exagerez cu nimic. Este o cantitate chiar modestă ce poate fi depăşită făra nici un fel de problemă. 
  • cultura propriu zisă se înfiinţează uşor iar cheltuielile nu sunt chiar atât de mari în comparaţie cu profitul pe care l-ai putea obţine. 
A produce legume nu mai este de mult timp o problemă. A vinde produsul este problema la care trebuie să te gândeşti. 

Cum vinzi produsul? 

În primul rând faci contracte cu firme ce se ocupă cu industrializare tomatelor. Cele mai multe şi de ce să nu ştii, îţi procesează produsul şi ţi-l dă înapoi. 

Practic ia tomatele de la tine şi le transformă în bulioane, sucuri de roşii şi alte tipuri de paste. Le ambalează în anumite recipiente cum ar fi: borcane, cutii, sticle, le pune etichete şi sunt gata de vânzare, de pus pe raft. 

Sunt unele firme care preferă să vândă produsul chiar ei tu urmând decât să îţi ei banii. Evident costurile unor astfel de procese nu sunt mici dar nici mari. Dacă producţia ta de tomate este mare ai de unde câştiga. 

Ma vei întreba ce fac cu borcanele, da, este un răspuns şi pentru această întrebare. Vei face contracte cu supermarketurile mari din zonele limitrofe ale oraşelor si astfel îţi vinzi marfa. 

Este adevărat că se practică un anumit soi de comision, care, de cele mai multe ori este descurajant. Dar totuşi, este o soluţie la problema ta. 

Cum Înfiinţăm Cultura De Roşii 

Există mai multe modalităţi. Le vom lua pe rând iar tu alegi variantele care crezi că te aranjează cel mai bine. 

Cultura Tomatelor Formată Din Material Săditor 

Amplasarea culturii formate din material săditor se face pe vaduri sau rigole. Asta pentru a evita din start băltirile cauzate de apa provenita frecvent din caderea ploilor torenţiale. 

Pe astfel de amplasamente vei folosii metoda de irigare prin inundare, folosind vadurile care sunt cele mai bune captatoare de apă. 

De la plantare până la prima roşie care intră în pârgă aplici 4-5 norme de apă. Nu mai mult. Este posibil ca în acest interval de timp să mai prinzi doua, trei ploi ceea ce este mai mult decât suficient. 

Cum plantezi? 

Distanţa între plante pe rând să fie din 80 în 80 cm. Distanţa între rânduri, vaduri, biloane, rigole sau cum vrei tu să le spui, să fie de un metru. 

De ce aşa? 

Astfel se creează loc pentru pătrunderea razelor solare(să le mângâie soarele) cât şi pentru o aerisire mai bună. 

Operaţii De Întreţinere După Plantare 

Aici avem de discutat. În primă fază lucrările de întreţinere manuală se rezumă la o singură trecere cu sapa pe rând după 8-10 zile de la plantare. 

Odată cu această lucrare se face o uşoară încuibărire a plantelor încât acestea să fie cât mai stabile. 

O alta lucrare extrem de importanta este mulcirea culturii cu paie de grâu. Efectul lucrării este extrem de benefic. 

Plantele cresc, înfloresc şi fructifică iar fructele(roşiile) se aşează pe aceste paie de grâu. Vei fi surprins sa vezi cum nu se mănează nici o roşie. Reţine aşadar acest aspect. 

Un alt aspect vizează suplimentarea faziala a culturii cu îngrăşaminte organice, foliare sau chimice. 

Poţi merge pe varianta:
  • macerate solubile formate din gunoi de păsări 
  • complex III azot, fosfor, potasiu 
  • îngraşaminte foliare 
Îngrăşămintele se aplică fazial:
  • prima îngrăşare se aplică la prima fluorescenţă 
  • a doua îngrăşare se aplică la două săptămâni distanţă de prima când plantele au 3-4 fluorescenţe 
  • iar ultima îngrăşare se aplică la înflorirea masivă şi dezvoltarea fructelor 
Mai mult decât atât, roşiile plantate în câmp nu se copilesc. Nu ai voie să rupi nici un vlăstar. Lasă totul să fructifice. 

Pentru mai multă siguranţă în ceea ce priveşte mana tomatelor, creează perdele de protecţie în jurul culturii. 

Din ce le faci? 

Din plante cu port înalt sau cu talie înaltă, cum ar fi spre exemplu măturile de casă sau câteva benzi de porumb. 

Hai sa-ţi împărtăşesc cum am învăţat de la moşul meu sa protejez grădina de mană si brumele târzii de toamnă. 

Iată reţeta: 

Pune grămezi de gunoi în amestec cu paie(balegă de cal sau de vacă) din 20 în 20 de metri pe suprafaţa ce formează răzoarele grădinii şi dă-le foc să fumege.Acest fum protejează la maxim grădina. Dă foc acestor grămezi de gunoi, lasă-le să ardă şi controlează focul. De regulă ele arde mocnit, închis. Acolo unde focul este deschis, îl uzi cu apă, îl estompezi imediat. Totul trebuie să meargă perfect. 

Când se aplică aceste operaţii? 

Se aplică înainte şi după fiecare ploaie ce-ţi udă grădina. Şi cât mai târziu în toamna când timpul se răceşte şi există riscul să apară bruma. 

De regulă ploile sunt purtătoare de acizi ce distrug grădinile legumicole. Acestea sunt extrem de expuse în faţa unor astfel de fenomene. 

Dacă priveşti cu atenţie la cele prezentate mai sus, îţi vei dai seama din start că plantele tale au deja o doză de protecţie serioasă. 

O alta metoda de protectie a culturilor de tomate în câmp se rezumă la câteva tratamente prevenţive cu fungicide. Acestea se aplica atât în vegetaţie cât şi la fructificare. Astfel vei folosii fungicide pe bază de cupru cum ar fi spre exemplu Dithane. 

Sau poţi merge pe varianta zeamă bordeleză formată din: zeamă de var stins în amestec cu piatră vânătă. Poţi aplica plantelor şi un insecticid, dar numai dacă este cazul, dacă ai observat că bântuie fluturii prin ele(nu încurajez astfel de operații, dar dacă nu ai încotro, trebuie). 

Nu uita: la acest tip de cultura se pretează soiurile de vară-toamna pentru industrializare. 

Alte aspecte: 

Dacă vrei sa mergi pe varianta soiuri sau hibrizi cu tip de creştere nedeterminat(plante cu talie înaltă) trebuie să şti că acestă metodă de plantare sau înfiinţare a culturii de tomate presupune sisteme de sprijin sau palisări. Cum ar fi de exemplu: aracii sau şpalierii. 

Alte operaţii: copiliri şi legări repetate, ceea ce înseamnă investiţii şi timp. 

Eşti oarecum în contra timp cu o astfel de abordare. Ţine cont că vorbim despre o cultură intensivă, mare, nu despre câteva cuiburi de roşii puse la plesneală. 

Recoltarea tomatelor în câmp 

cultura de tomate in camp

Dacă ai observat că tomatele au intrat în pârgă, opreşti apa imediat şi din acest moment îţi faci planul cu recoltarea acestora. 

Ia în calcul că roşiile se coc extrem de rapid. 

Cum ai observat că roşia s-a pârguit sau şi-a schimbat un pic culoarea(verde-gălbui) pune mâna şi recolteză fără nici un fel de ezitare. 

Aşezi frumos fructele în lădiţe şi le depozitezi sub şoproane sau alte anexe pe care le deţii în grădina proprie. 

Repeţi această operaţie zi de zi. Practic nu vei face faţă, întrucât fenomenul de coacere, se dezvoltă cu viteza fulgerului. Practic exploadează. 

Roşiile se coc în masă şi eşti deja pus într-o situaţie extrem de delicată. În secunda doi şi nu mai târziu te apuci şi dai drumu la bulioane, sucuri şi alte paste. 

Cum faci acest lucru? 

Permanent. Da, ai înţeles bine. Trebuie să ai în grădină patru cinci oameni să recolteze orice roşie crăpată sau deteriorată. 

Aceste roşii le transformi în bulioane, iar restul le valorifici în pieţele oraşelor unde deja ţi-ai creat propriile puncte de vânzare. 

Aceştia sunt paşii ce trebuie respectaţi şi puşi în aplicare. Aşa se face o Cultura De Roşii În Câmp. 

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.
Un produs Blogger.