Cum Să Faci O Cultură De Castraveţi


Castraveţii, subiectul meu preferat. Există o vorbă care spune că nu e bine să vinzi niciodată castraveţi la grădinari. Şi pe bună dreptate vorba este spusă cu tâlc şi un pic de umor. Asta pentru că într-adevăr cultura de castraveţi ridică la rampă o serie întreagă de cunoştinţe pe care trebuie să le cunoşti și tu dacă te afli printre cei ce doresc să înfiinţeze o astfel de cultură. 
castraveti semanati in camp

Castravetele ca şi alte legume de altfel, cunoaşte o serie întreagă de întrebuinţări. Este ingredientul numărul unu în prepararea salatelor de crudităţi şi poate cel mai căutat sortiment ce poate fi asezonat lângă delicioasele fripturi servite la diferite ocazii sau zilnic. 

Se consumă atât în stare proaspătă cât şi sub formă murată, făcând obiectul principal în ce priveşte stocurile de legume în stare de conservare din timpul iernii. 

Plecând de la aceste aspecte m-am gândit să vin astăzi în faţa ta şi să-ţi prezint cum se înfiiinţează cultura de castraveţi. 

Castravetele se cultivă pe suprafeţe extinse, pe soluri nisipoase, argilo-nisipoase sau soluri bogate în humus. Nu are preferinţe de sol, poate fi adaptat la orice tip de teren. Preferă solurile îngrăşate cu substanţe organice nutritive cum ar fi; gunoiul de grajd proaspăt sau descompus. Cel puţin, eu unul, așa am procedat de fiecare dată când am cultivat acesta specie de plante legumicole. 

Să luăm drept etalon suprafaţa cultivabilă de 1 ha.

Cum se fertilizează terenul pentru castraveți

Pregătirea terenului prevede o îngrăşare cu 15-20 t/ha gunoi proaspăt aplicat în toamnă sau 10 t/ha gunoi putred(descompus) aplicat în primăvară. Cele mai bune terenuri, premergătoare înfiinţării culturilor de castraveţi sunt terenurile ce au fost cultivate cu păioase. Cum ar fi spre exemplu: grâul sau orzul. 

Aceste culturi părăsesc terenul în vară, undeva la jumătatea anului. Lunile iunie şi respectiv iulie. După recoltarea acestor culturi de cereale, se fertilizează terenul cu o cantitate de 20-25 t/ha gunoi grajd descompus. O astfel de gunoire se face odată la 5 ani. Este cea mai eficientă metodă de fertilizare a pământului pe termen lung, și unde mai pui că este 100% ecologică. 

După ce ai împrăștiat gunoiul pe miriștea terenului respectiv, îl încorporezi cu plugul tras de tractor la adâncimea de 18-20 cm. 

Afânarea și mărunțirea solului se face după ce ai arat cu discul cu talere și bara de netezire, după care se trece imediat la semănarea semințelor de castraveți. Totul se face în condiţii de irigare, cu sisteme de irigație prin aspersiune bine puse la punct.

Cea de-a doua variantă a înființării este să lași terenul ogor și să cultivi castravetele în primăvara anului următor în prima decada a lunii mai.

Plecând de la aceste premize rămâne să alegi tu, când și cum, vrei să înființezi această cultură. 

Cele mai cunoscute varietăți de câmp, cultivate în mod frecvent sunt soiurile tip Cornichon. 

Cum se seamănă castraveții de câmp

Se seamănă în trei variante; prin răsad(se practica mai puțin) prin semănare direct în câmp, individual în cuiburi pe fiecare rând în parte. 

Prima variantă ar fi să-i semeni cu tractorul cu semănătoarea de porumb. Cultura se înfiinţează foarte repede, dezavantajul, cantitate mare de semințe, undeva la 15 kg/ha. Totuşi, se poate face un artificiu prin anularea secțiilor semănătorii(una da, una nu) si astfel se reduce cantitatea de semințe la jumate.

Problema e că distanța între rânduri se mărește la 1,40 m. Ceea ce mi se pare un pic cam mare. Dar merită, tulpina implicit lăstarii se dezvoltă pe orizontală prin întindere pe sol, iar scopul tău este sa asiguri densitatea și să acoperi toată suprafața cultivabila. 

A doua variantă de semănare ar fi să marchezi terenul cu aceiaşi semănătoare şi să semeni semințele în cuiburi pe fiecare rând în parte. Este o metodă extrem de eficientă despre care vom discuta chiar acum.

Cum se semănă semințele de castraveții în cuiburi

Se semănă pe marcajele efectuate cu semănătoarea de porumb, în cuiburi(2-3 semințe/cuib) efectuate manual cu sapa, pe fiecare rând în parte, din metru în metru. la adâncimea de 2-3 cm. 

Cuiburile creeate trebuie să cadă intercalat. Te orientezi la aşa manieră încât linia imaginară a cuibului creeat pe cel de-al doilea rând să cadă la jumătatea cuiburilor primului rând. Adică să nu fie în dreptul acelor cuiburi ci între ele. 

Reține că semeni pe fiecare rând, distanta între rânduri de data aceasta este de 70 cm, de aceea se seamănă în cuiburi intercalate, este un fel de zig-zag ca și cum ai juca șotronul înțelegi? Urmărim să furăm teren și să avem o densitate mai mare de plante pe suprafață.

Astfel creezi spaţiu de dezvoltare sau întindere a lăstarilor la 1,40 m şi câştigi şi teren totodată. Cu alte cuvinte îi semeni intercalaţi, cantitatea de sămânţă se reduce substanţial undeva la 4-5 kg/ha iar producțiile se dublează. 

Acum că ai semănat şi înfiinţat cultura, urmează să dai drumul la apă şi să uzi castraveţii pentru a răsării cât mai repede. 

Cum se udă cultura de castraveți

În condţii de vară castravetele răsare în 3 zile. Până la răsărire menţine suprafaţa de câmp jilavă, uşor umedă pentru a nu lăsa pământul să se usuce şi să creeze crustă. Astfel oferi şanse castraveţilor să răsară în totalitate. 

După ce au răsărit aplică-le cantităţi moderate de apă 10-15 l/m² odată la 4-5 zile. Udă castraveţii seara să prindă noaptea în faţă şi astfel eviţi ca aceştia să se măneze. 

Ai grijă cu excesul de umiditate întrucât castravetele face făinare. Frunzele intră în contact direct cu pământul creează mediul optim pentru dezvoltarea bacteriilor şi micro-organismelor ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. Este vorba despre depozite parazitare şi alte boli cea mai frecventă fiind făinarea

Această boală este foarte vizibilă. Pe frunzele castraveţilor se creează nişte pete albe de formă triunghiulară. Combaterea se face cu ridomil. Recomand să-l foloseşti. Boala se manifestă în vetre, ici, colo, iar dacă nu tratezi se extinde pe toată suprafaţa legumicolă. 

Nu uda castraveţii în timpul zilei sau la orele dimineţii. Frunzele sunt destul de sensibile când vine vorba de apă. Razele soarelui împreună cu apa de pe frunze creează efectul de lupă şi astfel mănezi castraveţii cu mânuţa ta. Aşa că renunţă la acest stil de udare şi udă castraveţii numai seara(spre seară) pentru a prinde noaptea în faţă. Astfel nu-i expui la nici un fel de pericol. 

Întreținerea culturilor de castraveți

Pentru cultura de castraveți în câmp nu se aplică ciupirea sau cârnirea vrejilor. Este o operaţie destul de anevoioasă şi practic nu ai timp să te ocupi cu aşa ceva. 

Prăşeşte castraveţii macanizat de doua trei ori până la întinderea vrejilor, după care îţi recomand să nu mai intrii în ei până la recoltare. 

Pentru terenurile expuse la vânt, unde vântul persistă în timpul verii şi nu numai, recomand fixarea vrejilor de pământ cu cârlige de lemn. Practic iei o nuia de lemn (de salcie spre exemplu) o îndoi deasupra vrejului şi o înfigi în pământ. 

Astfel vrejul se fixează şi vântul nu-l mai poate tăvălugii. Vântul face ravagii, fi preventiv şi fixează vrejurile castraveţilor corespunzător. 

După aproape aproape 40-50 de zile controlează cultura şi ai să observi că frumoşii tăi castraveţi au început să fructifice. Practic sunt gata de recoltat. 

Cum recoltezi castraveții

Recoltarea castraveţilor se face din două în doua zile pentru a nu-i lăsa să crească prea mari. Nu de alta dar trebuie ţinut cont de cerinţa consumatorului care este așa cum desigur ști, foarte pretențios. Se poate consuma şi mai mari, mulți îi murează și consumă pe timp de iarnă. Vezi tu? sunt și consumatori care nu emit pretenții.

Concluzie

Așa se prepară o cultură de castraveţi în câmp şi sper că ce ţi-am prezentat să te ajute să mergi mai departe,sa produci castraveți pentru consumul propriu sau pentru ai comercializa. Se poate, ideea este să vrei. Rezultatele munci se văd toamna când plantele sunt încărcate de roade ce aşteaptă sa fie culese şi valorificate. 

Gustă din acest stimulent, bucură-te şi trăieşte din plin, fă-ți viața și nu te lăsa de grădinărit. Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.