Îngrăşământul În Grădina De Legume

ingrasamant organic, mranita

Despre îngrăşămintele naturale 

Aplicarea îngrăşământului natural în grădina de legume este dovedită atât practic cât şi teoretic ca fiind una din cele mai eficiente metode de suplimentare şi îmbunătăţire a solului cu nutrienti pentru pentru speciile de plante legumicole.

Termenul de îngrăşământ este foarte cunoscut în rândul celor care îl utilizeză în grădină şi nu înseamnă altceva decât hrană pentru plante.

Materiile prime din care este compus îngrăşământul natural sunt diversificate, ca grădinar, se impune să cunoști câteva surse de îngrăsământ;

  • gunoi de grajd descompus, semidescompus, şi alte ingrediente asociate cu acesta. 
  • gunoiul de pasăre, de porumbei. 
  • composturi rezultate din descompunerea vegetalelor si alte ingrediente. 
  • turba de baltă s.a.m.d 
Alte utilizări-în combinaţie cu nisipul ajută la permeabilitatea solului.


Cum Să Utilizezi Îngrăşmântul Natural 

Cea mai cunoscută utilizare este aplicabilă de fiecare dată în toamnă, pe suprafețe extinse sau restranse în cantități de 35-40 t/ha când se încorporează în sol odată cu arătura la adâncimea de 25-30 cm.

Un alt exemplu îl constituie suprafețele de teren cu o structură argiloasă(clisă) care în cele mai multe cazuri trebuie suplimentate cu îngrăsământ natural. Acest tip de teren nu permite absorţia apei şi este predispus la băltiri. Are proprietăţi de reţinere şi estompare a substanţelor organice. În concluzie nu este un teren tocmai indicat pentru cultivarea legumelor. Dacă te afli printre cei ce deţin un astfel de teren(sol) îţi recomand să-i modifici structura.

Modificarea Structurii Terenului Argilos Sau Clisos

Modificarea structurii solurilor argiloase(clisoase) se face în prima fază cu nisip. Mulţi grădinari foloseşte gunoiul de grajd. Dar e bine să şti şi totodată să reţii că utilitatea lui în astfel de terenuri este una suplimentară.

Luat altfel, nu gunoiul este cel care afânează pământul clisos, dimpotrivă, nisipul este cel care creează efectul acesta. Dacă ţi-ai propus acest lucru iată ce trebuie să faci:

  1. nu te complica cu analize de sol şi alte expertize, aceste manevre presupun costuri destul de ridicate şi cred că nu te avantajează deloc. 
  2. optează pentru varianta corectă şi modifică structura solului prin adăugarea nisipului pe toată suprafața de sol argiloasă.
  3. aplică gunoi de grajd în doze de 40-50 t/ha
  4. încorporează cu plugul și mărunțește solul cu grapa cu talere sau combinatorul inelar prin 3-4 discuiri repetate. 

Respectă acești pași și te asigur că terenul îşi va modifica semnificativ structura, cu siguranță va devenii permeabil, reavăn și extrem de afânat. De acum înainte vei şti că pământul tău va permite trecerea apei şi a îngrăşămintelor(nutrienților) către rădăcina plantelor.

Luat în altă ordine de idei, îngrăşământul organic mai este folosit și la creearea straturilor germinative. Straturi special creeate în vederea însămânţării diferitelor seminţe de legume.

În proporţii mai mari sau mai mici îl poţi transforma în pământ îmbunătăţit prin adăugarea altor ingrediente. Despre o astfel de reţetă am mai discutat şi aici.

Gunoiul de grajd bine descompus în amestec cu alte ingrediente cum ar fi de exemplu composturile şi turba de baltă, mranița, pot face obiectul cuburilor nutritive. Este cel mai bun îngrăşamânt pe care ţi-l recomand în acest sens.

Deasemeni mai poate fi utilizat in spatiile protejate cum sunt spre exemplu, solariile de legume, serele de legume, răsadnițele pentru răsaduri etc. În sere și solarii cantitățile de gunoi de grajd bine descompus variază de la 40 de t/ha, pânâ la 80-100 t/ha, în funcție de structura solului.

Deasemeni, gunoiul de păsări, balega de vacă în stare proaspătă se aplică fazial, în culturile de plante legumicole, sub formă de must sau macerate.

Exemplu de ingrasamant organic macerat

Alege un recipient voluminos(butoi de plastic) în care vei adauga: 100 l de apă, 20 kg găinaţ pasăre, 30 kg balegă proaspătă de vacă.

Lasă acest amestec la fermentat 10 zile după care îl vei folosi sub formă de macerat sau îngrăşământ solubil natural de fiecare data când vrei să fertilizezi fazial.

De cele mai multe ori rezultatul şi eficienţa unor astfel de îndeletniciri mărește gradul de fertilitate al solului și te va ajuta să oferi speciilor tale de plante legumicole cele mai notabile condiții de creștere și dezvoltare.

Aşadar nu uita să aplici îngrăşământul în grădina de legume. Te invit să experimentezi cele prezentate mai sus iar dacă ai nelămuriri lasă-mi un comentariu mai jos.

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.