Cum Să Faci Un Solar Simplu

Vrei să-ţi faci un solar şi nu şti cum? Iată o metoda simplă şi practică pe care o poţi folosii.

Cel mai cunoscut tip de solar este solarul acoperit cu folie policarbonică. Este uşor şi simplu de făcut iar duritatea unei astfel de folii aduce rezultate favorabile celor ce vor să construiască unul. 

Din ce este compus
  • arce din fier sau profile de aluminiu 
  • țeavă de diferite dimensiuni rotundă sau rectangulară
  • scripeţi și sârme, ancore din material textil sau alte materiale
  • folia policarbonică rezistentă. Rezistă până la 4-5 ani chiar şi în condiţii de iarnă. 
Utilitatea solarului

Crearea unui microclimat plăcut creșterii și dezvoltării speciilor de plante legumicole. Protejarea de ploile acide şi temperaturile nefavorabile pe toată durata de vegetație.

Conferă posibilitatea grădinarului de a ieșii din timp pe piață cu legume proaspete. Undeva la o lună de zile în faţa celor ce cultivă în câmp deschis. 

Cum să construiești solarul

Se începe cu stabilirea şi fixarea arcelor de fier pe suprafața dorită, după care le ataşezi câte 4-5 sârme longitudinale în următoarea ordine:
prima sârmă, la partea de sus a solarului.
pe laterala din dreapta, de sus în jos către bază, vei atașa 4 sârme.
pe laterala din stânga, de sus în jos către bază, vei atașa 4 sârme.
distanţa între sârme să fie identică, în funcţie de înălţimea arcelor solarului(ex; din 50 în 50 cm)
vei săpa șanțuri pe ambele laterale pentru îngroparea foliei(adâncime 50 cm)
 
Cum se aplica folia pe solar 

Atunci când vrei să învelești un solar cu folie, nu trebuie sa bată vântul. Alege o zi fără vânt pentru că există riscul sa-ți umfle folia, s-o facă parapantă, si să nu o poți întinde corespunzător. 

Se începe cu una din laterale(stânga), se fixează folia în şanţ şi se astupă cu cu pământ. Apoi, se trece pe partea opusă a solarului, respectiv laterala dreaptă, se trage folia peste arce, se întinde la maxim și se astupă cu pământ.
 
La baza fiecărei arce se leagă o pamblică din material textil. Să fie rezistentă,și puternică. Laţimea pamblici să fie de 3-4 cm. Trece-o peste solar şi ancoreaz-o în dreptul aceleia-şi arce. 

La ambele capete ale solarului vei observa că a rămas multă folie. Pliază folia către interior în aşa fel încât cutele să rămână în interiorul solarului. 

La partea din spate la înălțimea de 2 m ataşează două sârme pe solarului lăţimea solarului. Să fie una lângă alta. 

Pe una dintre ele vei plia folia rămasă de sus în jos către bază și o vei prinde la cuie sau agrafe din sârmă. Țese-o cu agrafe sau cuie din 25 în 25 de cm.

La fel vei proceda și cu următoarea. Se ataşează o altă folie, se prinde în același mod la agrafe sau cuie, și se îngroapă la baza solarului. 

Această bucată de folie reprezintă parte din spate a solarului, și are o altă utilitate. Cu această parte ai posibilitatea să aeriseşti solarul prin mişcări repetate de sus în jos şi invers. Se mai numesc şi poalele solarului. 

La partea din față îţi recomand să folosești aceeași metodă precum ai folosit-o la partea din spate. Practic repeți operația. 

Din acest moment solarul poate fi folosit pentru producerea materialului săditor sau cultivarea speciilor de plante legumicole.
Urmezi pașii cu atenție și te asigur că vei avea un solar rezistent la orice fel de intemperii. Vânt, furtună, ploi torenţiale puternice şi zăpezi abundente. Te invit să experimentezi iar dacă în timp ce construieşti ai probleme lasă-mi o întrebare  mai jos și te asigur ca vin cu lămuriri imediat. 

Dacă ţi-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.