Cum Sa Ingrijesti Rasadurile

totul despre ingrijirea rasadurilor
A venit momentul sa ingrijesti rasadurile si vrei o mana de ajutor?Am pentru tine cateva idei cu privire la acest aspect, te va ajuta sa depasesti mai usor acest obstacol(daca este unul).

Pentru o mai buna iluminare a rasadnitei si implicit a rasadului vei amplasa solariile sau rasadnitele calde pe directia Nord-Sud. Efectul este extrem de benefic si astfel, vei evita alungirea rasadului. 

O iluminare corespunzatoare te va tine departe de aceste necazuri iar prima ta grija va fi sa ti intotdeauna cont de regimul de lumina.  Tot in acest cadru vei tine cont de elementele cu care acoperi rasadurile. Sticla pentru solar, sau ramele rasadnitei trebuie sa fie extrem de curate iar folia transparenta.

Spre exemplu la rasadurile de tomate poti merge pe varianta folie galbena si vei inregistra sporuri de productie de cel putin 25% fata de martor(folie aba transparenta). 

Pentru o mai buna aerisire si evitare a dioxidului de carbon vei face aerisiri zilnice, regulate(5-6) timp de 10 minute. Acest lucru il vei face din ora in ora sau odata la 2 ore. Astfel vom evita si eradica concentratiile mari de amoniac produse de gunoiul de grajd sau alte elemente organice. 

Pentru o mai buna aprovizionare cu apa vei tine cont de cerintele plantelor la fiecare stadiu de crestere. Spre exemplu la cotiledoane cand plantele sunt mici pretentiile fata de apa sunt mici. Cand plantele au ajuns in acest punct de crestere vei uda o data la 7 zile cu moderatie. Cantitatea de apa nu trebuie sa depaseasca 3-4 l pe m². Temperatura apei nu trebuie sa deapaseasca 22⁰C. Vei tine cont de temperatura stratului germinativ si caldura din interiorul rasadnitei in raport cu temperatura apei, sa fie daca se poate egala. Astfel vei evita caderea rasadurilor, vascularizarea acestora si implicit excesul de umiditate. 

Vei urmari constant cresterea plantelor si pe parcurs vei stabili cantitatile de apa necesare. Pretentiile cresc odata cu cresterea, absortia de apa va fi mai mare intruct intervine caldura, procesul de evaporatie si implicit transpiratie a plantutelor este mai mare, densitatea pe m² isi spune cuvantul. Astfel vei ajunge sa acorzi cantitati de apa semnificative. ideea este sa le aplici cu moderatie(cantitativ) si des(ca numar de udari). Astfel vei asigura plantelor un tonus si vigoare deosebita de buna. 

Pentru a oferii plantelor un regim de nutritie sanatoas vom alege varianta elemente organice naturale din care care fac parte: turba, gunoiul de grajd descompus, mranita si multe macerate formate din gunoi de pasare sau alte plante cum ar fi spre exemplu maceratele din urzica. Astfel vei asigura rasadurilor o doza de protectie serioasa. Vor fi mai rezistente la boli pe de o parte, iar pe de alta parte vor avea un ritm de crestere accelerat la toate stadile. 

Vei observa o imbunatatire accentuata a radacinilor, tulpinei si a masei foliare. Un astfel de rasad este ceeace noi ne dorim. Una doua fertilizari faziale este mai mult decat suficient. 

O alta operatie extrem de importanta este eradicarea buruienilor din rasadnita. Contextual o poti face manual dupa o udare de cu seara a rasadnitei. Prin operatia de plivire vom evita sufocarea plantelor legumicole plus impiedicarea buruienilor la regimul de hrana al plantelor. Trei, patru pliviri sunt mai mult decat suficiente. 

Luat in alta ordine de ideii, buruienile sunt mari generatoare de boli si daunatori sau daca vrei le pot numi focare de infectie. Te rog sa faci tot posibilul si sa le dai afara din rasadnita sau alte recipiente in care ai semanat. 

Un alt aspect important de care trebuie sa ti cont este calirea sau adaptarea rasadului cu mediul exterior. Aceste operatii se fac odata cu aerisirile. Pe parcurs, cand plantele au ajuns la un stadiu de crestere mai avansa 6-7 frunze vei trece la calirea partiala sau toatala a plantelor. Operatia coincide cu 10 zile inainte de starmutarea plantelor in camp si se rezuma la descoperirea rasadnitei partial sau total, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Astfel vei obtine un rasad viguros, sanatos si gros la colet, gata sa depasesca arsita vantului de primavara cu care ne intalnim de fiecare data cand plantam. 

Acestea sunt in mare operatiile de ingrijire ale rasadurilor de plante legumicole. Daca mai este ceva de adaugat te rog sa o faci intr-un comentari mai jos. Astfel vom face locul acesta mai bun si fiecare dintre noi va avea ceva de invatat. 

Daca ti-au placut aceste sugestii distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.