Călirea răsadului

Cea mai des întâlnită formă de cultură legumicolă este cea în care se folosește materialul săditor. 

Printre acestea putem enumera culturile de tomate, ardei, pătlăgele vinete, castraveți etc.

Calitatea materialului săditor este primordială, iar pentru o reușită ca la carte va trebuii să ști cum se călesc răsadurile de plante legumicole. 

răsaduri călite

Operațiile în sine presupune jocul cu temperaturile, adaptarea plantelor la un regim de căldură și lumină corespunzător, încât să crească viguroase, sănătoase și groase la colet. 

Să presupunem că plantele au răsărit și vrei să începi călirea acestora.

Cum începi această călire? 

Fie că vei cultiva tomate, ardei sau pătlăgele vinete va trebuii să controlezi constant temperaturile în spațiile unde acestea cresc la stadiu de răsad. 

Cel mai des folosite sunt răsadnițele calde, solariile și serele încălzite. 

Semănatul se face în straturi germinative cu un regim de căldură corespunzător germinării semințelor de plante legumicole. 

O germinație corespunzătoare a semințelor coincide de regulă cu temperaturi cuprinse între 20-22⁰C. După răsărire însă, aceste temperaturi va trebuii controlate, iar prima verigă pe care o vei aplica și tu este să scazi aceste temperaturi. 

Cum faci acest lucru? 

Prin obișnuirea răsadului cu temperaturi mai mici.

Cele mai indicate temperaturi sunt de 16-18⁰C. În ritmul acesta plantele se călesc și cresc corespunzător chiar la început, când sunt de la stadiul de cotiledoane. 

Totul se face în fiecare zi.

Cum?

Prin aerisiri cât mai dese și la intervale de timp regulate. Mai concret, de fiecare dată când temperaturile din interiorul stratului germinativ și răsadniță depășesc 22-25⁰C. 

Astfel vor fi evitate concentrațiile mari amoniac pe care le conferă răsadnița prin natura construcției sale(gunoi de grajd proaspăt) și tot odată va fi reglată umiditatea aerului care nu trebuie să fie mai mare de 65-70%. 

Călirea răsadului este condiționată și de regimul de lumină.

Intensitatea luminii din timpul zilei nu trebuie obturată. Cu cât mai multă lumină cu atât mai bine. Astfel plantele nu se vor alungi nicicând și vei obține răsaduri groase cu înălțime corespunzătoare  conform soiului  de plante legumicole cultivat.

În acest scop vei ține cont de amplasamentul răsadnițelor, încât unghiul de incidență al razelor solare la orele amiezii să cadă perpendicular pe acestea. De regula construcțiile se amplasează pe direcția N-S. 

Un alt factor extrem de important care contribuie la călirea răsadului este regimul de apă.

Apa joaca un rol hotărâtor în creșterea răsadurilor. La un stadiu mai mic de creștere răsadul are cerințe mici de apă 3-4 l/m², suplimentarea cu cantități mai mari va duce la atrofierea rădăcinilor, vascularizarea tulpinilor și implicit căderea răsadurilor.

Pentru o înrădăcinare și creștere cât mai bună este necesar să nu silești răsadurile cu apă. Udările se fac cu moderație și cresc cantitativ, concomitent cu creșterea plantelor. 

Un alt factor decisiv este regimul de nutriție.

Trebuie luat în calcul gradul de fertilitatea al patului germinativ. Cele mai indicate fertilizări se fac cu;

  1.  îngrășăminte organice naturale de bază(turbă, gunoi de grajd descompus, mraniță, nisip grosier);
  2.  iar cele faziale se fac macerate formate din gunoi de păsări, sau alte ingrediente, cum sunt cele foliare ca Atonik sau Cropmax. 


Astfel, vei obține plante puternice, culturi legumicole stabile cu potențiale de producție ridicate și o calitate a fructelor de invidiat.

Reține; lipsa elementelor nutritive, stagnează creșterea și dezvoltarea răsadurilor ducând chiar până la moartea acestora. 

Care este ultima fază a călirii răsadurilor? 

Ultima fază coincide cu raportul temperaturilor zi-noapte cu 8-10 zile înaintea strămutării definitive în câmp sau alte locații. Cu această ocazie răsadnițele se descoperă total atât ziua cât și noaptea și astfel vei adapta plantele cu temperaturile exterioare.

La acest stadiu timpul intră deja în încălzire, numărul de zile al plantelor este mai mare(45 zile) iar călirea va fi una extrem de eficientă. 

Cam așa stau lucrurile cu metodele de călire a răsadurilor de plante legumicole, iar dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site. 

Niciun comentariu

Un produs Blogger.