Cum Să Faci O Răsadniţă

Dacă ai ajuns pe această pagină sunt sigur că vrei să înțelegi cum se prepară o răsadniță. O răsadniță eficientă este compusă din; platforma de gunoi cald, toc, ramă și strat fertil. În termeni populari se numește răsadniță clasică sau veche, folosită de grădinari cu mulți ani în urmă. Poți s-o iei ca pe un dar prețios din partea lor. Orice moștenire este bine venită și trebuie prețuită.

rasadnite ingropate cu rasad

Din categoriile clasice fac parte răsadnițele, calde, semi-calde, îngropate și semi-îngropate și nu în ultimul rând cele construite la baza solului. Toate se amplaseaza pe platformele de gunoi cald în lunile, ianuarie, februarie respectiv martie. 

Să discutăm despre răsadnițele îngropate la baza solului
Pentru o exemplificare mai bună voi face o listă cu câteva detalii ce privesc în mod direct construcția acestora; 
  1. stabilește locația, lungimea și lățimea răsadniței în funcție de câți m² dorești să înființezi; 
  2. trasezi conturul, sapi groapa răsadniței la adâncimea de 80 cm și scoți pământul afară; 
  3. taluzezi pereții cu cazmaua, după care introduci gunoiul de grajd încălzit; 
  4. tasezi gunoiul cu cu furcoiul, maiul sau bătătorul din lemn, după care se acoperi gunoiul cu o bucată de folie subțire; 
  5. aplică tocul și înțeapă folia cu coarnele furcoiului din 10 în 10 cm pe toată lățimea răsadniței, apoi, introduci ingredientele patului nutritiv. Folia de sub strat poate fi înțepată și după ce adaugi ingredientele startului germinativ(pământ, nisip, mraniță, etc). Opțiunile îți aparțin; 
  6. acoperă tocul cu rama, controlează temperatura din strat, iar când aceasta a ajuns la 22°C vei trece la semănat semințe de plante legumicole. 
  7. semănă pe rânduri echidistante la o adâncime de 2 cm, distanta între rânduri să fie de 8-10 cm iar între semințe pe rând 2-3 cm. 
  8. după semănat udă stratul germinativ cu stropitoarea, apa să fie călduță și astupă răsadnița ermetic. 

Rezultatul va arăta astfel;

rasadnite ingropate la baza solului in solar

Pentru o mai bună exemplificare și înțelegere a detaliilor, am pregătit pentru tine o răsadniță caldă, asta în condițiile în care dorești să amplasezi răsadnița pentru răsaduri în spații exterioare, afară. 

Diferența o face stratul de gunoi sau platforma. Pentru răsadnița caldă vei folosi un pat de gunoi cald gros de 80-100 cm, iar pentru una semi-caldă vei folosii un pat de gunoi cald gros de 50 cm. 

Amplasarea tocului și ingredientele stratului germinativ sunt similare cu cele folosite la construcția răsadniței îngropate la baza solului. 

Rezultatul va arăta astfel;

rasadnite calde

Fie că vei alege să construiești o răsadniță îngropată, sau vei opta pentru variantele răsadnițe clasice calde sau semi-calde important este că azi ai înțeles s-au aflat, cum se prepară aceste răsadnițe, cum să faci o răsadniță

Mai mult decât atât, azi, m-am gândit să fiu generos, cu un exemplu sau o metodă extrem de avantajoasă, pusă la dispoziție pentru tine de un coleg grădinar. Articolul se numește reflector lumina pentru rasaduri, dacă te interesează, intră, învață, pune în aplicare și nu uita în ultimul rând să-i mulțumești omului pentru munca depusă. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

3 comentarii:

Un produs Blogger.